Wyszukiwarka
zapiekanka z indyka
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 300 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula posiekana
- 25 g mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 75 g suszonych moreli
- 25 g orzechów włoskich
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól i pieprz
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko
- Ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić
- W żeliwnym garnku roztopić masło z oliwą. Na dużym ogniu zmażyć przez 5 minut indyka ciągle mieszając
- Dodać cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Stopniowo dodawać mleko i śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać morele, orzechy, seler, pietruszkę i zestawić z ognia
- Rozwałkować ciasto francuskie i przykryć zapiekankę przylepiając ciasto do krawędzi garnka żeliwnego. Posmarować wierzch jajkiem i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC