logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zapiekanka z indyka

garnek żeliwny garnki żeliwne zapiekanka z indyka
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 300 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula posiekana
  • 25 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 75 g suszonych moreli
  • 25 g orzechów włoskich
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól i pieprz
  • 200 g ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  1. Ziemniaki gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić
  2. W żeliwnym garnku roztopić masło z oliwą. Na dużym ogniu zmażyć przez 5 minut indyka ciągle mieszając
  3. Dodać cebulę i smażyć przez 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Stopniowo dodawać mleko i śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
  4. Dodać morele, orzechy, seler, pietruszkę i zestawić z ognia
  5. Rozwałkować ciasto francuskie i przykryć zapiekankę przylepiając ciasto do krawędzi garnka żeliwnego. Posmarować wierzch jajkiem i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC